Italia / Lacul Garda

Lacul Garda: tăcere scăldată în raze solare
 
„Acest lac e frumos precum un izvor”
D. Lawrence
 
Printre Alpii înalţi, se află lacul ce seamănă cu marea, ascuns printre plantaţiile de măslini, înconjurat de stînci. Acesta e lacul Garda, un izvor de inspiraţie pentru Kattula, Goethe si Ibsen, locul de vacanţă preferat al nobilimii, începînd de la patricienii romani, care au fugit din Roma fierbinte către aceste ţărmuri răcoroase, pînă la Mussolini, care iubea să viseze în liniştea grădinii de portocali. 
 
Apa lacului este atât de limpede încât, la o adîncime considerabilă se poate examina fiecare pietricică, iar nisipul plajei este atît de moale, de parcă ar sta noaptea întreagă spiriduşii să-l cearnă cu o sită fină, în speranţa de a găsi diamante sau praf de aur. Datorită munţilor, aici apropae că nu există vînt şi poţi cutreera alene malurile tihnite, admirînd florile roz-purpurii de oleandru, ce cresc în calitate de gard viu. 
 
Garda – un depozit plin cu  mistere ale istoriei, naturii şi arhitecturii, un loc ideal pentru orice tip de vacanţă. Astfel, în cel mai mare oraş, s-a situat cetatea Scaliger, datând din secolul al XIII-lea. Aici, în Sirmione, merită de vizitat centrul de sănătate SPA cu bazine termale în aer liber. Nu departe de centru, se află un teren pentru golf şi plaje cu nisip mărunt lîngă apele transparente. 
 
Mantua, un sat mic nu deprate de Sirmione, construcţia căruia aminteşte de un orăşel pentru păpuşi: străzi foarte înguste, mici havuzuri, grădini împodobite cu pufoasele coronae ale copacilor denşi. Uriaşa galerie situată alături de Mantua, prin dimensiunile sale armonizează perfect cu oraşul pentru păpuşi, amintind despre modernitate şi realitate. 
 
Odihnindu-te pe malul lacului, nu te poţi limita doar la băi de soare pe plajă sau promenade pe litoralul pitoresc, îţi stau la dispoziţie şi excursii montane, ciclism şi hipism. Iar dacă îţi doreşti linişte şi armonie, atunci poţi închiria un iaht şi să asculţi cum valurile se lovesc de bord, simţind intimitatea naturii. 
 
Garda – o bijuterie alpină în tăcerea soarelui, nepăsător dăruind lumina frumuseţilor sale. 
 

 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii