Italia / Praiano

 

Praiano: feiricre senină
 
Mare azurie, nisipuri aurii, stînci marcate de cărări şi peşteri sub cerul senin, sub raze calde... Iar la poalele acestor colţuroase roci, într-un mozaic colorat, s-au risipit zeci de case şi biserici antice semănînd cu un miracol de caramelă. Aşa arată micul şi confortabilul Praiano, un Eden marin, vechi sătuc al pescarilor, devenind staţiunea preferată a boemiei italiene, ce visează la pace şi intimitate. 
 
Stradele vechi, întinse haotic prin tot oraşul, se întersectează la biserica antică Santa Lucia. Cupola bisericii nu este aurie, cum se obişnuieşte, ci decorată cu maiolică multicoloră, astfel biserica seamănă cu o tînără italiană ce poartă panglici în cosiţe. În răcoarea sumbră a bisericii,  atîrnînd de fresce, se întrezăresc chipurile senine ale sfinţilor şi astfel se pierde noţiunea timpului. Se creează impresia că se vor deschide larg uşile masive, lumina soarelui din stradă va inunda amurgul lăcaşului, iar în prag cva apărea silueta fină a unei doamne cu mantilă dantelată sau un cavaler în manta cu semnul crucii maltez pe spate. 
 
Iar pe plajele din Praiano domneşte soarele şi marea! Nisipul curat al plajelor locale, azuriul transparent al valurilor şi frumuseţea vie a stîncilor din jur, demult au fost apreciate de către iubitorii de diving şi alpinism, şi de cei care preferă dulcea relaxare de litoral acompaniată de şoaptele mării. 
 
Din Praiano incepe traseul cunoscut pînă la Agerola – „Calea Zeilor”. De aici poţi ajunge cu uşurinţă pînă la celebrii Pompei si Herculaneum, poţi face o croazieră cu nava sau cu barca de pescuit pînă la celebra insulă Capri. Sau pur şi simplu să admiri peisaje mirifice, să te scufunzi în valurile transparente, unde se zbenguie peştişorii multicolori iar ţestoasele uriaşe te analizează curioase. 
 
Praiano – înseamnă frumuseţe şi linişte, natură senină şi farmecul romantismului medieval. Este posibilitatea de a combina relaxarea de litoral şi scufundările viu colorate, alpinismul şi descoperirea istoriei. Praiano – este un dar fascinant al naturii, care nu va lăsa pe nimeni indiferent. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii