Emiratele Arabe Unite / Shardja

 

Sharjah: laguna tihnită
 
Vacanţa în Sharjah începe încă din aeroport, e suficient să auzi cîntecul melodios Feyruz, să inspiri aroma cafelei cu nuanţe de cardamon şi să vezi cum printe zgîrie-nori se ridică falnic moschei şi minarete. Şi capul se învîrteşte da la albastrul pătrunzător al cerului, iar în întîmpinare se deschide braţele fastuoase, Golful Persic! Fire de lumină aurie pe cupolele moscheelor albe, luciul vitrinelor şi iepuraşii de soare sărind pe mîini te fac să crezi că şi paharul cu suc rece din portocale e făcut din soare. 
 
Sharjah- este un amestec minunat dintre modernitate şi istorie. Aici moscheele vechi vecinează armonios cu zgîrie-norii ultramoderni. În centrul oraşului, se înalţă o carte gigantică pe un piedestal de granit- monument Coranului, cu versete sculptate în paginile din piatră. De parcă Allah a hotărît să citească cîteva rînduri...Nu departe s-a ascuns o cafenea orientală, unde poţi servi o cafea aromată, să încerci la gust cuş-cuş sau kebab adevărat, fierbinte şi bine condimentat. Aici se aude glasul dulce al celebrului cîntăreţ arab- Al-Hussein Dzhasmi, languros ca o zi fierbinte în Sharjah.
 
Sharjah este un muzeu şi e unic în lume- Parcul Deşertului. Atît de multe muzee nu se găsesc în alt oraş al lumii. Pentru a vizita măcar o parte din ele e nevoie nu mai puţin de o săptămînă. Parcul Deşertului se află la 30 Km de oraş- este un întreg complex cognitiv cu galerii de artă uimitoare şi centre de divertisment. Aici găsim săli a călătoriilor în timp, oameni şi natură, un deşert viu! Şi alături se află centrul naturii arabe, în care vieţuiesc sute de „locuitori”ai deşertului – de la insecte şi reptile pînă la gazele graţioase şi leoparzi arabi. 
Golful Persic, azuriu şi luminos...Plaje infinite cu nisip fin şi marea caldă, transparentă. În lagunele confortabile se ascund grupuri de peştişori amuzanţi, iar printre desişurile de corali alene înoată „diavolul de mare”, iar ţestoasa marină priveşte atent la peştele „murena”. Şi se pare că o astfel de frumuseţe este dincolo de limitele realităţii, că este imposibil. Ba e posibil. În Sharjah. Sharjah îşi aşteaptă vizitatorii. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii