Austria / Semmering

 

Semmering: staţiune aristocrată
 
„Apropie-te de geam şi nu mişca,
 Ascultă şoapta acestei poveşti...
 Noi trecem prin Semmering
 Unde verdeaţa a căptuşit iarna.”
N. Aseev
 
La frontiera dintre Styria şi Austria, există un loc de o frumuseţe cerească, un loc unde de mai bine de 150 de ani, se odihnesc oameni din clasa înaltă a societăţii, savurînd aerul montan ce răsună a puritate, natura magnifică şi munţii albi imaculaţi. Aceasta este Semmering, o aristocrată printre staiuni, o aristocrată printre oraşe. Aici a apărut prima cale ferată montană din Europa, aici, în prestigiosul hotel „Panhans” obişnuia să vină aristocraţia vieneză şi elita de artă, şi se pare imposibil să treci pe străzile locale fără să vezi vre-un punct de atracţie turistică. 
 
Însă principala atracţie rămîne a fi însăşi staţiunea Semmering, cu natura sa mirifică. Versanţii înzăpeziţi strălucind la soare, peisajele incredibil de frumoase, acoperite cu fulgi geroşi crocanţi, vor fermeca orice romantic înrăit. Iar pîrtiile de orice dificultate, un snow-parc şi traseele pentru sănii, pînă în prezent ademenesc schiorii, atît începătorii cît şi profesioniştii. Cîteva telecabine asigură confortul turiştilor, pîrtia „neagră” oferă senzaţii tari ridicînd nivelul adrenalinei în sînge, iar pentru cei care tocmai au învăţat cum să stea pe schiuri se găsesc cîteva pîrtii „albastre” mai domoale. 
 
Amatorii schiurilor de tură îşi vor găsi şi aici ocupaţie – traseul cu lungimea de 20 de Km care duce către un traseu pitoresc de 90 de Km, nu v-a lăsa indiferent nici un schior. 
 
Semmering – mai este şi o staţiune balneară. Vara şi iarna, în orice moment al anului, aici „la ape” vin cei care vor să-şi amelioreze starea sănătăţii, să încerce noile tehnici de întinerire, să capete forţe noi şi energie, să ia o pauză de la agitaţia urbană. 
 
Templele din Semmering pot fi descrise la nesfîrşit, vile şi conace bogat ornamentate, hoteluri şi restaurante luxoase. De-a lungul străzilor, ca şi acum o sută de ani, se întind tarabe vechi cu suvenire, iar doamnele în haine de blană îşi fac promenada de seară. Şi, ca şi acum o sută de ani, Semmering, frapează prin splendoarea izbitoare a naturii pe cei care vin aici. Am putea descrie la nesfîrşit... cel mai bine este să vii şi să vezi: biserica „Maria Schutz”, să încerci schiurile pe ameţitoarea pantă „neagră” şi să primeşti o doză bună de enegie din aerul pur montan. Energie care, v-a ţine un an întreg, pînă la următoarea vizită.  
 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii