Franta / Marselle

 

Cerul albastrul al Marsilliei...
 
Cer senin, turnul de la Notre-Dame de la Garde, undeva la orizont se vede sumbrul castel d’If- toate acestea înseamnă Marsilia. Vesela şi amuzanta Marsilia, antică şi mereu tînără în efervescenţa şi dragostea sa pentru viaţă! Pentru a descoperi sufletul Franţei trebuie să vezi Parisul, iar pentru a descoperi inima acesteia trbuie să pleci în Marsilia. 
 
Marsilia atrage turişti din toate colţurile lumii! Unii vin să vadă frumuseţea peisajelor, soarele năstruşnic şi plajele mieroase. Alţii visează să rătăcească pe străzile portului, să viziteze muzee şi să guste din faimosul buaybess- supă de peşte marsiliană. Iar cineva preferă romantismul mării, golfurile stîncoase, vîntul şi „aripile” plăcilor de windsurfing. Fiecare îşi va găsi o parte a sa a Marsiliei, unică şi atractivă. 
 
Plajele marsiliene- puritatea pietrişului mărunt şi azuriul transparent al mării. Aici poţi sta întins făcînd băi de soare şi savurînd creveţi sau delicioasele vafe marsiliene. După care vei face o scufundare în apa caldă a mării intimidînd micii peştişori ce se zbenguie la mal. Iar cînd te va plictisi trîndăveala de plajă, înviorează-te cu o plimbare pe străzile pitoreşti ce se topesc în verdeaţă şi flori, analizînd casele marsilienilor. Sau fă o vizită, nu mai puţin distractivă la muzeu, pentru a afla taina istoriei a oraşelor franceze. 
 
Ah, aceste mici cafenele şi taverne marsiliene... Mirosul de peşte copt pe cărbuni, calmari cu sos de lămîie, midii şi desigur faimosul buaybess- supa marsiliană de peşte. Aceasta e servită fierbinte, cu roşii fine şi fenicul aromat. La buaybess se cuvine şi o farfurioară cu crutoane şi sos Rui, care se unge pe fiecare pesmet şi se delectează cu fiecare lingură de buaybess. 
 
Marsilia este pentru fiecare diferită, rămînînd la fel de atrăgătoare şi inegalabilă pentru toţi. Ea dispune de un farmec unic, nu se aseamănă cu nici un alt oraş francez...aceasta e Marsilia. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii