Elvetia / Murten-Mérieux

 

Murten-Mérieux: oraş asupra căruia timpul nu are nici o putere
 
Printre dealurile verzi, printre rîndurile elegante de viţă de vie, printre aleele umbroase s-a ascuns un oraş mic Murten-Mérieux. Farmecul lui - în frumuseţea oraşului vechi, păstrat din timpuri medievale. Murten seamănă cu un oraş de poveste, unde fiecare casă arată ca o decoraţiune teatrală. 
 
Murten înseamnă linişte şi ritm lent. Aici îţi doreşti să te contopeşti cu publicul local, să mergi la iarmarocurile de duminică, unde meşteşugarii locali îşi pun în vînzare propriile capodopere, iar în drum spre casă să treci pe la taraba cu brînzeturi după o „roată” de caşcaval proaspăt. Îţi doreşti să te trezeşti şi cu zgomot să deschizi obloanele hotelului vechi, pentru a inspira aer proaspăt şi să fii orbit de luciul lacului mîngîiat de soare...
 
La suprafaţa azurie a lacului, precum nişte corăbioare de nea, plutesc mîndre lebedele. Cea mai bună distracţie ar fi să închiriezi o barcă cu pînze şi să te îndepărtezi de mal, spre mijlocul lacului, admirînd vederile oraşului, cu ale sale turnuri, biserici, castele şi dealuri de smarald. 
 
Iar cînd peste oraş se lasă amurgul, poţi face o plimbare prin centru, pentru a urmări străduţele şi monumentele antice, care în lumina apusului, dobîndesc un aspect ireal de fantastic! Zidul cetăţii oraşului vechi a fost păstrat încă din secolul X-lea, oferind oraşului o înfăţişare fabuloasă şi romantică. 
 
În partea cea mai pitorească a oraşului se află un adevărat castel medieval cu turnuri de artilerie din piatră necioplită. A fost ridicat în cinstea ducelui de Savoia, în secolul al XIII-lea. Clădirea medievală a primăriei, instalată chiar în centrul oraşului, completează perfect ansamblul arhitectural. 
 
Murten-Mérieux - inima Elveţiei, cu grijă păstrată în forma sa originală. Oraş, asupra căruia timpul nu are putere, oraş ce nu face parte din moda trecătoare...

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii