Italia / Torino

 

Torino: un aristocrat italian
 
„Strada precum o riglă.
Clădirile bine coafate.”
E.Witt. „Torino”
 
Într-adevăr, daca ar fi să priveşti Torino de la înălţimea unui zbor, acesta pare a fi meticulos de disciplinat – arhitectul a schiţat străzile oraşului cu rigla! Alei medievale rectilinii şi străzile răsună ca un nonsens, deja toţi s-au obişnuit că cu cît e mai vechi oraşul cu atît mai întortocheate îi sunt cărările. Chiar şi localnicii, se pierd uneori printre străzi şi serpantine, cartierele sunt croite ca o pînză de păianjen. Însă Torino, ca un aristocrat adevărat, nu seamănă cu nimeni altul, iar în această deosebire şi antichitate, el devine mai frumos şi mai atractiv. 
 
În Italia, fiecare sătuc este un monument arhitectural, fiecare piatră este martor al unor evenimente istorice. Cu toate acestea, chiar şi într-o astfel de companie, ilustrul Torino, nu rămîne în urmă de vecinii săi, cedînd numai Oraşului Veşnic. Aici poţi rătăci săptămîni întregi pe străzi şi în muzee(în Torino se găsesc apropae 200 de muzee!), admirînd casele şi nu vei găsi una la fel ca alta. În pieţe poţi fotografia monumente şi porumbei, din nou minunîndu-te de liniile arhitecturale atît de exacte!
 
Obosit de impresii şi emoţii, după vizitarea bisericilor şi muzeelor, vrei să faci o pauză şi să te întăreşti cu o gustare. Chiar în vechea Piaţă  San Carlo, pavată cu moloz, se găsesc cîteva cafenele, mici şi confortabile, unde se serveşte băutura magică, capabilă să restabilească puterile chiar şi celui mai obosit călător – legendarul bicherin. Bicherin - o cafea specială cu ciocolată şi frişcă, servită în pahar de cristal. Gustul acestei băuturi diferă de la un restaurant la altul, de aceea se păstrează atît de strict reţeta bicherinului. 
 
Desigur, Torino mai înseamnă şi pomposul Duomo, catedrală, turnul căreia tinde să atingă norii. Cea mai lungă stradă pietonală din Europa, Via Garibaldi, cu vitrine luminoase ale buticurilor de modă, şi magazine cochete de epocă. Înseamnă luxosul Palat Regal şi prestigiosul Teatru Regal. Torino înseamnă catedrala Sf. Ioan Botezătorul, unde se păstrează moaştele lumii creştine – celebrul giulgiu din Torino. Acest oraş-aristocrat, e frumos şi elegant, de aceea rămîne a fi atît de atractiv. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii