Austria / Viena

 

Viena: o aristocrată pînă în vîrful degetelor
 
„Viena are chipul imperios
Al unei doamne îngrijite.
Clădiri sever-trufaşe,
Palate şi temple.”
I. Anaschenkova "Viena"
 
Austeră şi elegantă ca o doamnă aristocrată pretenţioasă – cu toate astea, Viena rămîne a fi amuzantă precum o tînără vînzătoare de violete în coş. Aici, într-un mod neobişnuit s-au s-au combinat farmecul secolului al XIX-lea şi moda contemporană. Aici de parcă se opreşte scurgerea timpului. Şi nu mai pare surprinzător să vezi pe stradă fiacre sau vre-un domn cu pălărie cilindru trecînd alături de un punk. 
 
O aură evazivă de distracţii şi veselie care pare a fi turnată în aerul capitalei elegante, ca un magnet atrage pictori şi poeţi, artişti şi aristocraţi. Acest miros de violete ce pluteşte pe străzi, aroma cafelei vieneze, nu le poţi confunda cu nimic, acestea fiind un punct de atracţie a oraşului de rînd cu poduleţele şi clădirea Operei. 
 
Să fii în Viena fără să vizitezi o cafena e ca şi cum ai fi în Paris fără să vezi Turnul Eiffel. Cafeneaua „Demel”- prezintă şicul timpurilor strălucitoare al împărătesei Sisi. Aici s-a păstrat spiritul secolului XIX şi plicurile albastre cu vechi monograme, chiar şi tinerele absolvente ai şcolii monahale poartă haine din mătase neagră arătînd uimitor de armonios. 
 
„Demel” îşi păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi secretul preparării celebrului tort „Sacher” şi a nu mai puţin celebrei cafele melanj – cafea cu frişcă şi miere, gustul căreia este imposibil de uitat. Iar în calitate de cadou pentru cei dragi poţi cumpăra din cafenea o cutiuţă cu violete confiate – un deliciu nemaipomenit al oraşului. 
 
Viena – înseamnă poduri pavate, străzi antice şi felinare din fier forjat. Se creează impresia că dintr-o fiacră v-a ieşi domnul Strauss cu butoniere fine la mîneci, întinzînd mîna unei doamne în rochie fenomenal de elegantă. Şi iarăşi v-a răsuna melodia valsului, iar tînăra vînzătoare de violete în chipiu alb imaculat se va roti în magia muzicii. Iar Oepra Vieneză din nou e plină, doamnele în ţinute din mătase cu umerii goi emană strălucirea bijuteriilor scumpe urmărind atent acţiunea de pe scenă. 
 
Un mic articol nu este sufiecient pentru a descrie toată frumuseţea şi luxul capitalei imperiale. Cel mai bine ar fi să mergi în Viena elegantă, să faci o plimbare în fiacră pînă la Operă şi să stai în sala din sticlă a vechii cafenele, savurînd cafeaua cu dulciuri. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii