Informaţie utilă
Bucătăria:Influenţa grecească asupra bucătăriei tradiţionale este una puternică.
Peste tot în Cipru puteţi găsi taverne, care oferă bucate naţionale din
bucătăria cipriotă. Iată câteva dintre ele.
Specialitatea
bucătăriei cipriote – bucatele din carne şi legume. Mâncarea este sănătoasă,
uşoară, deseori se întrebuinţează grăsimile vegetale, dar nu cele de origine
animală. Produsele de mare nu se consumă foarte mult, deoarece peştele de pe
malul mării practic nu se prinde, acesta fiind transportat din alte regiuni ale
Mării Mediteraneene şi din orice colţ al lumii. Ca rezultat – preţuri mai
ridicate pentru bucatele din peşte. Soiurile locale de peşte includ păstrăvul
(în limba greacă „pestrofa”); este crescut în bazinele de pe insulă.
Dulciurile din
bucătăria cipriotă sunt de origine estică. Halvas – biscuiţi dulci, Cadaif-
fidea dulce ca musacaua, lucumi- (aici este clar că este vorba despre Rahat
Lucum), Baclavas (este vorba de pahlava) – prăjitură cu nuci, cu aromă de miere
şi sirop. Mierea cipriotă este foarte gustoasă.
Sfaturi la ajungerea în
ţară, securitatea personală, ocrotirea sănătăţii şi a bunurilor turiştilor
Fiţi atenţi! - Ciprioţii circulă pe partea stângă a drumului. În timpul
verii începând din luna mai până în luna septembrie de la ora 13:00 până la ora
16:00 în Cipru este – Siesta (odihna de după masă) şi multe localuri nu
lucrează.
Pentru filmări în muzeele de stat aveţi nevoie de permisiune specială. Se
interzice fotografierea zonei de frontieră, a soldaţilor şi obiectelor
militare.
Pentru vizitarea bisericilor, mănăstirilor şi moscheilor se necesită o
vestimentaţie adecvată (nu se admit
pantalonii scurţi, fustele mini, umerii descoperiţi). Neapărat trebuie să aveţi
cu dumneavoastră o eşarfă sau o fustă, sau să închiriaţi la intrare.
Atenţie! Turiştii sunt obligaţi să respecte legile locale, normele de
conduită, tradiţiile, obiceiurile culturale şi religioase. Nerespectarea
legislaţiei poate conduce la urmărirea penală. Fiţi precauţi în timpul
călătoriei, respectaţi regulile securităţii personale, monitorizaţi siguranţa
bunurilor şi a documentelor. Păstraţi lucrurile de preţ în safeul de la hotel,
faceţi copia paşaportului şi a vizei dumneavoastră. Luaţi cunoştinţă cu
condiţiile de asigurare indicate în poliţa de asigurare. Se recomandă plata de
asigurare suplimentară luând în consideraţie călătoriile specifice.
Sărbătorile şi Zilele de
odihnă
1 ianuarie – Anul Nou; 6 ianuarie - Epifania (sărbătoarea celor trei magi
sau Boboteaza), 15 februarie -Vinerea Verde; 25 martie – Ziua Independenţei
greceşti (revoluţiei naţionale de eliberare din anul 1812); 1 aprilie – Ziua
grecilor şi ciprioţilor, Vinerea Patimilor, Paştele; 1 mai – Ziua muncii şi a
Primăverii, Cataclizmos – sărbătoarea renumită a apei; 15 august – Adormirea
Maicii Domnului; 1 octombrie – Ziua Independenţei Ciprului; 28 octombrie – Sărbătoare
naţională a Greciei (Ziua „Ohi”); 25 şi
26 decembrie - Crăciunul. Pe lângă
aceasta Pe lângă aceasta ciprioţii mai sărbătoresc aproximativ 40 de sărbători
naţionale, care au un caracter local sau sezonier. În partea de Nord a
Ciprului, unde locuiesc turcii, sunt alte sărbători.
Vestimentaţia:
Pe timp de iarnă puteţi avea nevoie de scurtă,
pulover, blugi şi umbrelă. Vara aveţi nevoie de haine comode pentru odihna la
plajă. Dacă veţi pleca în excursie pe la Lăcaşurile Sfinte în timpul croazierei
prin Israel şi Egipt, şi de asemenea veţi vizita biserici şi mănăstiri, femeile
trebuie să fie îmbrăcate adecvat, umerii şi genunchii trebuie să fie acoperiţi
(fustă), iar pentru bărbaţi nu se admit pantalonii scurţi. Un costum elegant de
seară va fi de folos pentru amatorii de distracţii.
Cumpărături:
Obiecte de meşteşugărie (dantelă şi broderie lefcariotă, ceramică, articole din
argint, monede de argint şi cupru, articole din trestie), Vinul Cipriot "Comandaria",
Berea KEO.
De asemenea se pot procura la un preţ accesibil articole din piele de o
calitate superioară, blănuri, bijuterii, încălţăminte.
Nu se recomandă consumarea apei de la robinet, puteţi procura apă potabilă
în sticle de plastic la orice magazin.