Informaţie utilă

 Bucătăria tradiţională 

În prezent în Croaţia sunt activ promovate tradiţiile culinare autohtone, care au fost date un pic uitării, sunt organizate numeroase festivaluri de artă culinară conform reţetelor bechi, este încurajată sub orice formă activitatea cunoscătorilor bucătăriilor regionale. Proprietarii  adevăratelor restaurante, pentru a-şi evidenţia localurile lor dintre masele de restaurante fast-food, îşi numesc cu mîndrie localurile lor «restaurant sporogriz », iar cu cuvintele «konoba» sau «klet» sunt numite snack-barurile sau beciurile cu vin. De obicei acolo se serveşte mîncare simplă cu o concentraţie înaltă de calorii, inclusiv şi peşte, gătit la grătar. În Croaţi este pe larg răspîndită şi categoria de gostion sau gostionica – un tip de restaurante mici, unde sunt servite mîncăruri tradiţionale, în special carne şi peşte la grătar. 

Cafeaua aromată «espresso», cele mai delicioase copturi şi îngheţată din orice fructe şi pomuşoare le puteţi savura la slashcharna – cafenea cu îngheţată.


Transportul

Autobusele în Croaţia circulă excelent. Autobusele rapizi – expres circulă pretutindeni, adesea de cîteva ori pe zi. Taxa pentru autobuse constituie 2 euro pentru o călătorie de o oră (40 km). Pentru bagaj şi asigurare se achită separat. Transportul public în Zagreb este reprezentat de tramvaie, cu toate că în centru nu este nevoie de ele din cauza compacităţii acestei părţi a oraşului. Biletele pentru tramvai costă aproximativ 0,65 euro, ele pot fi procurate, ca şi în Rusia, la chioşcurile de ziare. Un tichet vă ajunge pentru o călătorie de 90 minute în tramvai, însă doar într-o singură direcţie. Pentru 1,75 euro puteţi procura un abonament de zi la toate tipurile de transport, care este valabil pînă la ora 4 a dimineţii următoare. Taxiurile sunt dotate cu taximetre. Costul pornirii - 1,25, iar fiecare kilometru de drum costă 0,65 euro. Duminică şi pe timp de noapte, de la 22.00 se adaugă 20%. O oră de aşteptare costă 4, bagajul - 0,2 euro.

Sărbătorile şi festivalurile Croaţiei:

 •    Februarie: Carnavalurile din Rijeka, Samobora şi alte oraşe.
 •    Iunie/iulie: Festivalul Internaţional pentru copii din or. Sibenik. Film, teatru de păpuşi, reprezentaţii scenice, jocuri şi concursuri. Festivalurile de muzică populară şi clasică, de dans, de teatru, de jazz şi muzică pop din Zagreb.
 •    Iulie/august: Numeroase sărbători ale pescarilor, piraţilor, mării şi insulelor. Fiecare orăşel de litoral caută un motiv, pentru a-şi primi compatrioţii şi oaspeţii de peste hotare. Cîntă muzică populară, dansează colectivele folclorice, iar seara se organizează un foc de artificii grandios. Participanţilor li se oferă un meniu bogat în peşte şi carne şi desigur excelentul vin dalmaţian.
 •    Festivalul de vară de muzică clasică din or. Osor (insula Cres) -«Serile muzicale din Osor».
 •    Festivalurile internaţionale de film Coliseum or. Pula.
 •    Serile muzicale din biserica Sf. Donat din or. Zadar (muzică clasică şi bisericească).
 •    Festivalul muzicii, teatrului şi baletului în stil Split - «Vara în stil Split».
 •    «Jocurile de vară din Dubrovnik» - unul din cele mai mari festivaluri muzicale şi de film din lume, în timpul căruia artiştii evoluează în multe oraşe croate.
 •    Festivalul muzical din or. Omis (muzică corală populară).
 •    August: «Sinjska Alka» - este un frumos turneu tradiţional dintre vitejii din Sinjska în sărbătorit în cinstea victoriei asupra turcilor din 15 august 1715. Au loc în fiecare an începînd cu 1715.  Călăreţii se întrec în ochirea unui inel metalic nu prea mare «alku » cu suliţa de trei metri.
 •    Septembrie/octombrie: Festivalul muzicii baroco în bisericile şi palatele or. Varaždin.
 •    Octombrie: Sărbătoarea castanelor «Marunada» în or. Povran. Oaspeţilor li se oferă diferite feluri de mîncare din castane.

Sărbătorile oficiale şi zilele de odihnă ale Croaţiei:
1 ianuarie – Anul Nou
Martie-aprilie – Paştele şi Lunea paştelui
1 mai – Ziua muncii
mai – Sărbătorea Trupului şi Sîngelui Domnului
mai – Paştele blajinilor
30 mai –  Ziua constituirii statului
22 iunie –  Ziua luptei antifasciste, Ziua Revoluţiei naţionale croate
25 iunie –  Ziua statalităţii
5 august –  Ziua victoriei şi mulţumirii patriei
15 august –  Adormirea Maicii Domnului
8 octombrie –  Ziua Independenţei
1 noiembrie – Ziua Tuturor Sfinţilor
25 - 26 decembrie – Crăciunul


Partenerii nostrii