Informaţie utilă
Bucătăria tradiţională
Bucătăria grecească se caracterizează printr-o utilizare largă a lămîilor, nucilor,
stafidelor, uleiului de măsline, cărnii de berbec, peştelui, usturoiului, roşiilor
şi a unui număr mare de amestecuri picante. În Grecia sunt forte populare
mîncărurile de carne, pregătite pe rotisor, dolmates (sarmale în frunză de viţă
de vie), cir-cir (ceva asemănător cu chebureki), alian (băutură din lapte acru)
şi mîncărurile dulci.
Tradiţiile şi regulile de
conduită în ţară
Grecii îşi iubesc şi îşi păstrează tradiţiile. Ei nu doar le păstrează, dar
şi le reînvie. Chiar şi acelea, care, s-ar părea, că s-au pierdut fără urmă în
trecut. Prin aceasta ei atrag admiraţia tuturor celor care înţeleg – fără
tradiţii Grecia nu ar mai fi Grecia. Înaintea sărbătorilor grecii devin
îndeosebi de sentimentali. Locuitorii Atenei, spre exemplu, îşi aduc aminte, că
ei adoră flaşnetele. În timpurile nu prea îndepărtate, aceste instrumente
muzicale erau unul din simbolurile capitalei lor. Acum ele stau în
apartamentele oamenilor bogaţi în calitate de decor. Toată viaţa grecească este
plină de tradiţii. Pentru un grec este pur şi simplu necuviincios să nu
cunoască mişcările dansurilor naţionale. Iar de dansat trebuie, altfel
comesenii din restaurant vor crede că tu nu eşti un grec adevărat. Să se ridice
brusc de la masă şi să înceapă să danseze - pentru un grec este cel mai obişnuit lucru. Grecia
este antica şi veşnic tînăra Eladă … Care a putut să ducă peste milenii respectul
faţă de muncă, faţă frumos şi de talent şi să facă din aceasta principala lor
tradiţie.