Informaţie utilă

 Bucătăria tradiţională

Thailandezii folosesc în bucătăria lor toate tipurile de carne, din abundenţă peştele, precum şi multe legume şi fructe. Ei sunt mîndri cu felurile lor de mîncare naţionale şi le place să-i servească pe oaspeţi. Străzile şi canalurile oraşelor thailandeze sunt pline de standuri şi căruţe, biciclete şi bărci, care comercializează diferite gustări. În bucătăria thailandeză platourile sunt înfrumuseţate cu mîndrie, frumos şi expresiv. Legumele pentru garnituri sunt tăiate foarte atent, de diferite forme. Desenele încurcate şi execuţia artistică – sunt o parte integrantă a bucătăriei thailandeze.

Felurile de mîncare din fiecare zi depind foarte mult de timp, de anotimp, de strîngerea roadei şi de capriciile sezoanelor ploioase. Unul din produsul de bază este orezul, acesta este în acelaşi timp şi garnitură şi fel principal, ele este servit şi la desert. Mîncarea pentru un simplu thailandez înseamnă khao, adică orez. Toate celelalte - legumele, peştele, carnea – thailandezii le numesc "kap khao", ceea ce în traducere înseamnă: "ceea ce se mănîncă cu orez". Nuca de cocos ocupă aproape acelaşi loc central. Bucătăria thailandeză variază în diferite regiuni, în dependenţă de produsele accesibile.

Îndrumător turistului

În timpul discuţiei cu thailandezii păstraţi-vă calmul şi zîmbetul. Exprimarea furiei aici reprezintă brutalitatea şi lipsa de educaţie. Este inadmisibil să-ţi manifeşti chiar şi cel mai mic dispreţ faţă de monarhia thailandeză şi familia regală. În timpul vizitării Palatului Regal nu se permite să fiţi îmbrăcaţi în hainea prea deschise (cu umerii goi, cu genunchii şi călcîile goale). Înainte de intrarea în temple, unde se păstrează figurile lui Buddha, precum şi dacă intraţi în casa privată a unui thailandez, trebuie să vă scoateţi încălţămintea. Aici nu este primit să se manifeste în public sentimentele dintre un bărbat şi o femei. Nu trebuie să atingeţi capul unui thailandez, chiar dacă aveţi cele mai bune intenţii.

 

Este interzisă scoaterea din ţară a coralilor neprelucraţi.
Este interzisă scoaterea din Tailanda a anticariatului şi obiectelor de artă.
Din Tailanda este interzisă scoatere figurilor lui Buddha şi Bodhisattva sau ale fragmentelor lor. (Cu excepţia slujitorilor cultului lui Buddha, în legătură cu întreprinderea acţiunilor de schimb cultural, sau în scop ştiinţific. Licenţa pentru scoaterea din ţară trebuie să fie primită de la Departamentul de Arte Plastice (Department of Fine Arts). 
Din Tailanda este de asemenea interzisă scoaterea fără licenţă a lingourilor de aur, pietrelor preţioase, bijuteriilor din platină, a timbrelor şi anticariatului. 
Pentru scoaterea din ţară a obiectelor vechi sau a operelor de artă, indiferent dacă acestea sunt  originale sau reproduceri, este necesară primirea licenţei de la Departamentul de Arte Plastice (Department of Fine Arts).

Partenerii nostrii