Informaţie utilă


Bucătăria tradiţională  
Micul dejun egiptean clasic constă din două feluri principale de mîncare: ful şi falafel (sau taam).  
Ful – este bob fiert într-un sos acrişor, cu condimente şi verdeaţă, uneori cu adaos de legume tăiate mărunt. Falafel – sunt pîrjoale vegetariene din bob răzuit. Ca adaos la toate acestea se mai serveşte o farfurie de sos tehina (susan şi nuci răzuite cu ulei de măsline, condimente), în care în timpul mesei urmează să înmuiaţi pîinea-eiş, salată din legume proaspete, salată-ghebna (caşcaval asemănător cu brînza împreună cu legume). Toate acestea urmează a fi servite cu ceai rece-carcade din petalele aşa numitului trandafir sudanez, cunoscut la noi mai mult cu denumirea de «ceaiul faraonilor». 

În zilele lucrătoare egiptenii nu mănîncă foarte mult la prînz. Cel mai popular fel de mîncare la prînz este - coşar. Denumirea este un pic înfricoşătoare, dar în acest fel de mîncare nu este nimic de coşmar – este doar bob fiert, fasole, linte şi alte cereale, amestecate cu ceapă prăjită. Toate acestea sunt udate cu lichidul de foc din sticlele servite tot aici. Egiptenii asemeni unor fachiri, obişnuiţi cu obiectele iuţi, îşi înghit porţia lor. Europenii o fac cu atenţie şi cu lacrimi în ochi. În Cairo pentru o porţie impunătoare de coşar puteţi achita doar 1 liră. 

La desert se servesc diferite copturi extrem de dulci, îmbibate cu sirop de miere şi presărată cu nuci răzuite, la prepararea cărora egiptenii sunt adevăraţi maeştri.

Sărbătorile:

7 ianuarie  – Crăciunul copt. 

10 ianuarie – Marea Sărbătoare. 

31 ianuarie – Anul Nou musulman. 

24 aprilie – Paştele copt. 

25 aprilie – Ziua Eliberării . 

1 mai – Ziua Muncii. 

18 iunie – Ziua Independenţei. 

23 iulie – Ziua Revoluţiei. 

15 august - Wafa’a el Nil (revărsarea Nilului). 

11 septembrie – Anul Nou copt. 

6 octombrie – Ziua Forţelor Armate. 

22 octombrie – Sărbătoarea Bairamului (sfîrşitul lunii de post a Ramadanului). 

24 octombrie - Ziua victoriei în Suez. 

23 decembrie – Ziua Victoriei. 

Credinţa musulmană determină ritmul vieţii egiptenilor. Acest fapt poate fi observat chiar prin aparenţe exterioare: spre exemplu, de cinci ori pe zi muezzin-ul prin megafon cheamă credincioşii la rugăciune. Iar în luna ramadanului noaptea devine zi. Toată ziua musulmanii ţin post şi îşi întrerup postul doar după apusul soarelui. În această perioadă viaţa publică se stopează, instituţiile de stat lucrează doar de la 10.00 pînă la 14.00. 

Islamizarea a extirpat aproape în totalitate obiceiurile din timpurile faraonilor, cu excepţia, poate, a dansului buricului. Totuşi, musulmanii radicalişti i-au declarat un război atît de aprig, însoţit de ameninţări de aplicare a forţei fizice, încît tot mai multe dansatoare preferă să rămînă fără lucru. Printre altele, multe dintre aceste preotese ale artei – sunt discipole ale şcolilor de dans europene. 

Islamul exercită asupra familiei şi societăţii o influenţă cu mult mai mare decît o are creştinismul. Baza legislaţie sociale în Egipt este formată dintr-un cod de norme din dreptul musulman – shariat-ul, care, totuşi, acţionează într-o formă mai atenuată. Astfel, în Egipt s-a renunţat la asemenea pedepse stricte, cum ar fi, spre exemplu, tăierea mîinii pentru furt. Se întreprind măsuri pentru a apropia shariat-ul şi legislaţia modernă. 

Egiptul – este o ţară extrem de ospitalieră. Oaspeţii sunt întîmpinaţi cu inima deschisă. Veţi fi întrebat cu interes despre familie, lucru, despre impresiile Dumneavoastră cu privire la Egipt.  De asemenea veţi fi invitaţi cordial în ospeţie, cel puţin la o ceaşcă de ceai.

Vestimentaţia
Pe teritoriul hotelului puteţi să vă îmbrăcaţi la alegerea dumneavoastră, dar ieşind în oraş trebuie să ţineţi cont de faptul că Egiptul este o ţară musulmană, oamenii de aici sunt credincioşi, tradiţiile  - puritane. Trebuie să respectaţi tradiţiile locale, sunteţi totuşi la ei în ospeţie. Umerii goi şi fustele mini nu sunt bine primite pentru plimbările în stradă.

Musulmanii adevăraţi nu întrebuinţează băuturi alcoolice, cu toate că de obicei nu sunt împotrivă, cînd alţii o fac. Nu se permite să fotografiaţi localnicii fără acordul lor, să criticaţi islamul, să mîncaţi şi să fumaţi în stradă. Nu mergeţi în pieţele care se organizează duminică neînsoţiţi, aceste zone sunt considerate criminogene.

Indiferente de hotelul  din Sharm El în care vă petreceţi vacanţa, aveţi în vedere că pentru intrarea în mare aveţi nevoie de  încălţăminte specială, care poate fi achiziţionată în orice magazin din Egipt. Astfel de încălţăminte poate fi găsită de toate mărimile şi culorile iar costul variază între 8 şi 20 dolari. În Hurgada nu este nevoie de astfel de încălţăminte, deoarece lîngă mal nu sunt corali, şi nu există pericolul, de a vă trauma sau răni picioarele.

Partenerii nostrii