Locurile de interes

 Egipt – este o ţară minunată care îi cucereşte pe turişti cu renumitele sale staţiuni luxoase cu plaje de nisip, cu frumuseţea neobişnuită a lumii subacvatice a Mării Roşii, cu marile piramide de la Ghiza, cu rîul sfînt Nil, cu templul din Luxor şi cu alte monumente splendide ale civilizaţiei antice.


Locuri de interes


Luxor – un oraş nu prea mare de pe malul drept al rîului Nil, situat la 400 mile mai la sud de Cairo pe locul oraşului antic Teba. Nicăieri în lume nu mai există un asemenea oraş, în care să fie concentrat un număr atît de mare de monumente antice – aici se află aproximativ o treime din relicvele istorice, aici e centrul mondial al arheologiei.

Piramidele din Ghiza sunt monumente antice renumite în toată lumea. Din cele şapte minuni ale lumii, s-au păstrat doar ele. Dintre cele trei piramide, piramida lui Hefren, numită de asemenea cea de-a Doua piramidă, este cea mai renumită datorită dimensiunii sale impunătoare. Doar baza sa ocupă o suprafaţă de 216 m2.

În faţa Marii Piramide se găseşte renumitul Sfinx cu corp de leu şi cap de om. În fiecare seară aici loc au show-ri de muzică şi lumină, care conferă o notă de mister acestui loc. 

Cele 107 săli ale Muzeului Antichităţii din Egipt au fost construite în anul 1900 de un arhitect francez şi deschise pentru vizitatori în 1902. Însăşi colecţia datează din anul 1835, cînd a fost creat Serviciul de Ocrotire a Valorilor Antice ale Egiptului, scopul căruia era să ocrotească proprietatea statului şi să pună capăt furturilor din siturile arheologice. În prezent muzeul deţine un număr extraordinar de articole antice. 

Cele mai populare exponate sunt obiectele din piramida lui Tutankhamon – sunt prezentate  aproximativ 1700 de obiecte, printre care şi renumita mască de aur a băiatului-faraon. Numărul total de obiecte expuse în muzeu, constituie 120 000. 

Templul din Karnak – este un complex întins, compus din trei temple principale, cîteva temple mai mici şi templele, care se află în afara limitelor sale. Cel mai splendid dintre toate aceste temple este templul lui Amon. În el poţi intra, trecînd pe Drumul Sfincşilor, care unea cîndva templul din Karnak cu cel din Luxor, şi trecea prin Teba, care era capitala Egiptului în Timpul Regatului Mijlociu şi Regatului Nou.

Întreg complexul a fost construit timp de 1300 ani, el include cele mai sofisticate modele de design şi arhitectură ale Egiptului Antic. Printre acestea se află şi Sala Hipostil, care se consideră unul din cele mai renumit locuri arhitecturale de interes din lume – 130 de coloane de o înălţime enormă acoperă o suprafaţă 6000 m2, precum şi unicul din cele 4 obeliscuri care stăteau înainte, Obeliscul lui Tutmes I, înălţimea căruia constituie 22 м. 

Cairo – capitala Egiptului, cel mai mare oraş nu doar din ţară dar şi din toată Africa! Cairo a fost fondat în anul 969. La nord de Marele Al Fustat dinastia Fatimida construieşte un nou oraş El Cairo (în traducere - "invincibilul"), care s-a transformat în modernul Cairo. Din anul 1250 pînă în 1517 aici au condus mamelucii, din porunca cărora în oraş au fost construite un număr mare de moschei, mausolee şi şcoli unde se preda Coranul.


La nord de Citadelă se află Oraşul celor Morţi – cea mai mare necropolă din lume, cele mai timpurii morminte fiind datate cu secolul XV. În apropierea Citadelei se află şi Academia musulmană Al-Azhar, care instruieşte clericii superiori sunniţi.

Partenerii nostrii