Monumentul natural «Suta de movile»


Distanţa de la Chişinău: 200  km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 2-2,30 ore
Vizite: Monumentul natural «Suta de movile»
 
 Moldova – este un plai cu o natură unică, specifică şi pitorească, unde s-au păstrat numeroase landşafturi ascunse unice cu bogate monumente istorice şi arheologice. Pămîntul moldovenesc este bogat şi cu monumente arhitecturale, fiecare dintre care are istoria sa proprie, strîns legată de istoria regiunii.  
De-a lungul drumului în lunca Prutului, la 200 km de Chişinău, între satele Brăneşti şi Cobani, puteţi vedea un fenomen al naturii mic dar curios, care se numeşte «Suta de movile» - un fenomen unic pe tot întinsul dintre Prut şi Nistru. La drept vorbind, movilele sunt mult mai multe – în total ele sunt vreo 3500, şi ocupă o suprafaţă de 1072 ha, cu o lungime de mai mult de 8 km şi o lăţime de 2,3 км. Înălţimea movilelor variază de la 1,5 pînă la 30,5 m (cea din urmă numindu-se «Movila Ţiganului»). 
 
Prima menţionare documentară a acestui peisaj datează din 1716, în renumita lucrare a lui Dimitrie Cantemir «Descrierea Moldovei» , pe care le-a numit “Centum monticulli”. 
 
În 1927  s-au făcut primele cercetări şi o descriere amănunţită a complexului, pentru determinarea cauzelor apariţiei acestor movile. Unii cercetători consideră, că «Suta de movile» este unicul loc din Europa, unde sunt concentrate într-un număr atît de mare recifele subacvatice ale Mării Mediterane, care 20 milioane în urmă acoperea teritoriul actualei Republicii Moldova. Alţi cercetători sunt de părerea, că movilele au apărut din cauza eroziunilor şi alunecărilor de teren, care au rupt în repetate rînduri bucăţi din rocile mişcătoare, care anterior formaseră coasta terasei Prutului, iar inundaţiile sezoniere au modelat periodic movilele, dîndu-le acestora forma corespunzătoare. 
 
Ordinea de amplasare a movilelor a dat naştere multor legende, referitoare la civilizaţii demult dispărute. În baza unor descoperiri arheologice, s-a răspîndit mitul cum că toate movilele sunt morminte ale geto-dacilor. Populaţia locală, consideră că movilele au apărut aici demult, «pe timpul turcilor, cînd în aceste locuri a avut loc o luptă ». Însă ultimele cercetări au arătat, că movilele nu sunt decît un fenomen al naturii care nu a fost încă destul de bine studiat. Între movile se strînge apa din izvoare şi precipitaţii, formînd pe alocuri mici lacuri. 
 
Pe teritoriul unde se află movilele, cresc multe specii de plante: anemona, irisul, numeroase varietăţi de in, garoafele de cîmp, zambila etc. De la primele flori plăpînde de primăvară şi pînă în zilele călduroase de iulie, multe plante de stepă înfloresc alternativ, aducînd în fiecare zi, noi culori, noi specii, bucurînd ochiul şi inima cu farmecul său. 
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus
Sfaturi pentru turişti: încălţăminte şi haine comode, aparat de fotografiat  

Partenerii nostrii