Peştera "Emil Racoviţă" ("Cenuşăreasa")
- Arca Geodezică Struve
- Rezervaţia naturală "Codrii"
- Monumentul natural "Stîncile Prutului"
- Monumentul natural «Suta de movile»
Amplasarea: 280 km de la Chişinău, Peştera "Emil Racoviţă" ("Cenuşăreasa")
«Cenuşăreasa» («Emil Racoviţă») – este o peşteră cu mari perspective, carstică, situată într-un enorm masiv de ghips, la nordul Moldovei. Acest sistem de peşteri este unul din cele mai lungi din Europa. Conform ultimelor date de cartare, lungimea peşterii constituie 92 kilometri.
Peştera a fost descoperită în 1959 în urma unei explozii la cariera de ghips de lîngă satul Criva. După ce golurile subterane au fost eliberate de ape, acestea au fost cercetate de speleologi. Aici veţi putea vizita sala de expoziţie, unde fiecare doritor, poate modela din lut diferite figuri, începînd cu mutrişoare hazlii şi terminînd cu sculpturi serioase etc. Acolo, în centru şi se află cenuşăreasa în dimensiuni naturale. Speleologii au descoperit aici săli enorme: "Sala Cenuşăresei", "Sala cu coloane", "Sala Daciei", "Sala de o sută de metri " şi multiple galerii, care formează adevărate labirinturi subterane, în care este foarte uşor să te rătăceşti şi este foarte greu să găseşti unica ieşire.
În peşteră se găsesc două puţuri, deoarece unele galerii sunt permanent inundate de apele subterane, şi acestea unesc între ele diferite nivele. Aici au fost descoperite aproximativ 20 lacuri subterane: "Lacul albastru", "Lacul dinozaurilor ", "Lacul Nautilus" etc., apele cărora, conform analizei hidrochimice, sunt bogate în săruri minerale, care pot avea un efect curativ asupra organismului uman.
Încă una din caracteristicile inexplicabile ale peşterii "Е. Racoviţă" constă în faptul că, toate sălile şi galeriile subterane sunt acoperite din abundenţă cu un sloi de lut gingaş de cele mai diferite nuanţe: verde, albastru, roşu, negru, alb etc. Pe unele traseuri subterane speleologii-amatori au confecţionat nişte figurine neobişnuite din lut, care servesc în acelaşi timp şi drept indicatoare spre cele mai interesante săli şi galerii.
Vizitarea peşterii momentam este interzisa in scopul turismului.