Fotoclub «Luceafărul»

 În foaierul teatrului «Licurici» a fost deschisă expoziţia de fotografii «Iluzii şi realitate », organizată de clubul popular de foto «Luceafărul». Mai mult de 200 de lucrări a 20 de autori. Fiecare fotografie este unică. Acestea reprezintă o viziune specială a lumii. Lumea reală este în mod demn completată de lumea paralelă a iluziilor. Însăşi clubul a fost organizat cu mai mult de patruzeci de ani în urmă ca o organizaţie de masă a iubitorilor de foto. Expoziţiile de club au participat de nenumărate ori în expoziţiile republicane şi internaţionale şi au cîştigat decoraţii şi premii. În tulburii ani 90 clubul foto a fost obligat să-şi suspende activitatea sa. Şi doar cîţiva ani în urmă s-a reuşit renaşterea activităţii clubului foto. 
 
Expoziţia nu se numeşte în zadar „Iluzii şi realitate”. Fotografia fixează întotdeauna lumea reală. Dar lumea reală cu ajutorul unei abordări artistice, măiestriei şi tehnologiilor moderne, (aşa cum este programul de calculator Photoshop) pot să transforme cardinal caleidoscopul iluziilor. Şi orice ar spune scepticii, dar prelucrarea imaginilor foto cu ajutorul diferitor programe de redactare – este de asemenea o artă şi  este capabilă să îmbogăţească arsenalul fotografului. 
 
Doar şi mai înainte în domeniul fotografiei se foloseau diferite tipuri de montaj şi prelucrare. Fotomontajul este exclus în fotografia de reportaj, iar în cea artistică se poate da expresivitate şi exactitate şi transmite viziunea artistică cu ajutorul tuturor instrumentelor disponibile.
 
La expoziţie sunt prezentate fotografii de diferite genuri: portret, peisaj, fotografii arhitecturale, design de interior, fotografie de gen (a copiilor, sportive, a naturii), fotoreportaj. În foaierul teatrul şi-au expus lucrările atît autorii începători cît şi profesioniştii. Clubul este democratic după natura sa. Fiecare vizitator a expoziţiei poate să-şi împărtăşească ideile sale autorilor fotografiilor, fotografii doar trebuie să ştie părerile atît criticilor cît şi celor ce apreciază arta. 
 
În cele mai apropiate planuri ale clubului foto "Luceafărul" intră organizarea unui schimb de expoziţii cu cluburile foto şi artiştii foto de peste hotare, organizarea expoziţiilor lucrărilor foto ale autorilor tineri. Aceasta, fără îndoială, va contribui la creşterea nivelului măiestriei membrilor clubului şi la dezvoltarea artei fotografiei în Moldova.

Partenerii nostrii