Casa –muzeu А.S.Puşkin

 

 
185 ani în urmă pentru versurile sale pline de libertate, marele poet rus A. S. Puşkin a fost exilat în regiunea noastră. Aproape trei ani fructuoşi din viaţa sa scurtă - din septembrie 1820 până în august 1823 - el a locuit în Moldova, care a devenit "sacră pentru sufletul poetului". Aici Puşkin a manifestat o activitatea politică intensă, aici se maturiza geniul său puternic şi original. Acesta a fost perioada cînd Puşkin a fost cel mai puternic influenţat de cele mai extreme idei revoluţionare de eliberarea a decembriştilor, perioada de maturizare politică a marelui poet-cetăţean rus. Aceasta a fost perioada creării operelor politic sensibile şi socio-incriminatorii care au influenţat formarea concepţiei cercurilor de frunte ale societăţii ruse.
Toată activitatea de creaţie a lui Puşkin din această perioadă a fost marcată de romantismul progresiv. În timpul perioadei de exil la Chişinău, poetul a făcut în opera sa o trecere de la romantism la realismul critic, identitatea sa a început să se manifeste mai strident, se îmbunătăţeau abilităţile sale artistice, într-un cuvînt, se maturiza geniul creator al marelui poet rus. Această perioadă a fost pentru Puşkin cu adevărat o perioadă de căutări artistice intensive. 
Puşkin, influenţînd literatura moldovenească, resimţea el însăşi impactul vieţii socio-culturale a poporului moldovenesc asupra creativităţii sale. Acest lucru este evidenţiat, în special, prin poemul "Şalul negru", scris în primele săptămâni ale şederii sale la Chişinău. Într-un efort de a sublinia dependenţa acestui poem de folclorul moldovenesc, Puşkin a publicat întotdeauna acest poem cu titlu sau cu subtitlul "Cîntec Moldovenesc".
A. S. Puşkin a studiat bine această regiune, el a dat sufletului său o mulţime de impresii. În timpul călătoriei sale prin Basarabia, Puşkin a creat cu o sinceritate elegiacă şi a pictat artistic scenele splendide ale naturii însorite a Moldovei. Acestea sunt printre cele mai bune pagini poetice din lucrările consacrate Moldovei. La Chişinău, Puşkin a participat la festivaluri folclorice, jocuri, asculta limba populară. S-au păstrat dovezi că el a studiat limba moldovenească, în orice caz, el cunoştea unele cuvinte necesare într-o conversaţie.
Puşkin a scris în Moldova peste 160 de lucrări. Printre acestea se numără capodopere, cum ar fi "Şalul negru", "Prizonierul", "Către Ovidiu", "Prizonierul din Caucaz”, „Havuzul din Bahcisarai”. La Chişinău, Puşkin a început să scrie "enciclopedia vieţii ruse – romanul "Evgheni Oneghin".
Aleksandr Sergheevici Puşkin a murit la vîrsta de 38 de ani din cauza rănilor primite într-un duel cu J. Dantes, un cetăţean francez în serviciul militar rus. De atunci au trecut 169 ani. Multă apă s-a scurs, multe clădiri au ars, au fost distruse. Din zecile de case ale lui Puşkin au supravieţuit doar două – apartamentul din Sankt-Petersburg de pe Rîuleţul negru şi aripa casei lui Naumov de la Chişinău.
Poporul moldav păstrează cu grijă memoria marelui poet. Întotdeauna sunt fericiţi să primească vizitatori în Muzeul dedicat lui A. S. Puşkin din capitala Moldovei şi sucursala sa din satul Dolna.

Partenerii nostrii