Muzeul Naţional de Istorie

 Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost fondat în 1983. Clădirea muzeului – este clădirea primului gimnaziu de băieţi de pe teritoriul Basarabiei. În faţa muzeului este o copie a celebrei statui Romane lupoaica cu Romulus şi Remus.

Muzeul include 10 săli de expoziţie, dintre care 3 au cupole şi dioramă. În muzeu se păstrează aproximativ 300.000 exponate, care familiarizează vizitatorii cu istoria şi cultura Moldovei (sau ce a fost pe acest teritoriu), de la cele mai vechi timpuri şi pînă în prezent. Aproximativ 165 000 exponate sunt patrimoniu naţional al Republicii Moldova. 
În cadrul muzeului se păstrează colecţii arheologice şi numismatice, colecţii de documente, fotografii, cărţi rare şi vechi, hărţi, arme, uniforme şi multe altele. Muzeul se mîndreşte cu exponatele sale unice: 
vîrful unui car de luptă a geţilor, sec. IV-V î.e.n.;
comoara de la Olăneşti, IV î.e.n. Comoara conţine un sfeşnic de bronz şi coifuri geto-
macedonene de bronz poleite cu aur; 
harta Moldovei, executată de F. Bauer, în 1781.
Expoziţia permanentă este situată la etajul întîi. Aceasta conţine peste 4 000 de exponate de importanţă istorică. Aceste exponate le spun vizitatorilor despre personalităţile remarcabile, evenimentele istorice, cultura şi viaţa de zi cu zi de pe teritoriul Moldovei din perioada paleoliticului pînă în secolul XX.
 
Expoziţia este împărţită în următoarele secţiuni: arheologie şi istorie antică, istorie medievală, istoria Basarabiei, istoria modernă, comori şi numismatică, dioramă şi expoziţii temporare.
 
Muzeul este situat în centrul Chişinăului, capitala Moldovei, astfel încît este uşor de ajuns cu transportul public. Dacă e să mergi la muzeu cu maşina, poate fi dificil de găsit un loc de parcare. Oricine vrea să înveţe despre istoria Moldovei, poate vizita muzeul în fiecare zi, cu excepţia zilei de luni şi de sărbători oficiale de stat. Muzeul este deschis de la 9:00 pînă la 17:00. Intrarea este contra plată, dar preţul de intrare nu este mare. Puteţi utiliza serviciile unui ghid.

Partenerii nostrii