Basvinex SA
- Combinatul de Vinuri «Cricova»
- Vanaria Purcari
- Chateau Vartely
- Мilestii Мici
- Vinaria Bardar
- Fabrica de vin Cojusna
- Fabrica de vinuri "Vinuri Ialoveni”
Distanţa de la Chişinău: s. Brăneşti, raionul Orhei, 50 km de la Chişinău
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 1 oră
Durata excursiei: 1,5- 2 ore
Vizite: SA BASVINEX
Întreprinderea a fost creată în anul 1996 în satul Brăneşti, pe baza depozitelor de vinuri-labirinte subterane din Brăneşti, cu o lungime de 125 km (pe locul doi după suprafaţă după cele de la Cricova). Unul din cele mai mari depozite de vinuri din Moldova, care se află în satul Brăneşti, aparţine companiei «Basvinex». Subsolurile de la Brăneşti se află sub pămînt, la o adîncime de 60 m, ocupă o suprafaţă de 75 ha şi au o lungime totală de 58 km. Mulţi au auzit de renumitele subsoluri de vinuri din Franţa sau Iugoslavia, totuşi, depozite, asemeni depozitului de care dispune SA «Basvinex», chiar şi la francezi se întîlnesc destul de rar. Datorită materialului natural din rocă de scoici, care este higroscopic, în depozitul «Basvinex» se menţine o climă unică. În grotele subterane la o temperatură constantă de 16°С se păstrează aproximativ 10 mii tone de vin brut. Tot aici se află şi secţia de îmbuteliere a produselor finite, dotată cu echipament italian modern. Condiţiile favorabile de maturare, nivelul înalt de igienă industrială şi respectarea instrucţiunilor tehnologice permit elaborarea vinurilor de cea mai înaltă calitate, care sunt foarte apreciate de consumatori.
În 2001 S.A. "BASVINEX" a intrat în primii cinci cei mai mari exportatori a produselor vinicole din Moldova.
Producţia S.A. "BASVINEX" este livrata în ţările CSI, în Vietnam, Cehia, Japonia şi SUA.
Subsolurile de la Brăneşti se află sub pămînt, ocupă o suprafaţă de 75 ha şi au o lungime totală de 58 km. Subsolurile de vinuri de la Brăneşti dispun de 2 săli de degustare cu o arhitectură impresionantă, unul dintre care se află nemijlocit sub pămînt. La finisarea sălilor s-a utilizat lemn şi metal, ceea ce a permis reprezentarea imaginilor legate de cultivarea viţei de vie şi producerea vinului. Impresiile primite de la vizitarea acestui loc feeric vor fi şi mai expresive, dacă veţi degusta cele mai bune vinuri şi veţi gusta din bucatele tradiţionale – zeamă ca la Brăneşti, plăcinte ca la Brăneşti, tocăniţă de iepure şi alte bucate, pregătite de bucătarii iscusiţi. Subsolurile de vinuri de la Brăneşti dispun de două săli de degustare, excelent amenajate, una dintre care se află în depozitul subteran. Sălile sunt finisate cu lemn şi metal şi redau imagini, legate de cultivarea viţei de vie şi producerea vinului. Vizitarea subsolului de vinuri de la Brăneşti vă va oferi o plăcere incomparabilă, în special dacă veţi gusta din vinurile din cele mai ales soiuri de struguri, gustaţi din bucatele naţionale, zeamă “ca la Brăneşti”, plăcinte, “Mici ca la Brăneşti”, tocăniţă de iepure şi alte bucate, pregătite de iscusiţii bucătari locali. În timpul degustaţiei vă vor fi oferite diferite sorturi de caşcaval, miez curăţit de nucă, pesmeţi din pîine, apă minerală “Poiana Brăneşti”, care este extrasă de la o adîncime de 75 metri.
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus
Sfaturi pentru turişti:
haine uşoare (temperatura 12-14ºС şi umiditatea 85–95%)
încălţăminte şi haine comode
aparat de fotografiat