Combinatul de Vinuri «Cricova»

Distanţa de la Chişinău: 10 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 20 min
Durata excursiei: 1,5-2 ore
 
Vizita: Combinatul de Vinuri «Cricova»
 
 
Combinatul de Vinuri «Cricova» - renumit prin Subsolurile sale unice de Vinuri şi în special prin vinurile sale excelente, a fost fondat în 1952. La început combinatul «Cricova» a fost gîndit ca o întreprindere de producere a vinurilor de elită de înaltă calitate, în conformitate cu regulile clasice stricte ale tehnologiilor europene. Principalul secret al originalităţii vinurilor din Cricova rezidă în condiţiile climaterice unice ale depozitelor subterane, unde sunt educate aceste vinuri nobile. Subsolurile de la Cricova, care se află la o adîncime de 60-80 m şi care se întind pe  o distanţă de mai bine de 60 km – este unicul şi cel mai mare depozit natural de vin cu o microclimă firească unică, care se bazează pe o stabilitatea a temperaturii anul împrejur (aproximativ +12°-+14°С) şi o umiditate relativă a aerului (aproximativ 97-98%). Anume aceste condiţii favorabile influenţează formarea acelui excepţional şi inimitabil gust, prin care se deosebesc vinurile de colecţie de la Cricova şi şampania clasică.
 
«Cricova» - este una dintre puţinele întreprinderi din lume care produce vinuri spumante în conformitate cu metoda clasică franceză, inventată de renumitul călugăr Dom Perignon - „Methode Champenoise”, prin intermediul fermentaţiei repetate în sticlă şi maturizării ulterioare în poziţie orizontală nu mai puţin de 3 ani.
 
Subsolurile de la Cricova adăpostesc de asemenea şi o remarcabilă colecţie de vinuri – Vinoteca Naţională. Exponate unicat, cum ar fi «Pascal de Ierusalim», lichior «Ian Beher» (recolta anului 1902) şi încă 158 de mărci din Burgundia, Mosel, Tocai, Rein..., constituie patrimoniul nepreţuit nu doar a Combinatului, dar şi a întregii Moldove. În prezent colecţia este alcătuită din aproximativ 1,7 milioane sticle. 
 
Totuşi, mîndria Vinotecii o reprezintă, în special, vinurile cu marcajul «Cricova», care la rîndul lor au dus la crearea unei alte colecţii, care constă din numeroase diplome şi mai mult de 80 de Grand-Prix-uri, medalii de aur şi argint a diferitor concursuri internaţionale de degustare.
 
«Cricova» - este un grandios complex subteran cu un enorm potenţial de producere. Iată de ce, precum şi pentru contribuţia sa semnificativă în dezvoltarea economiei naţionale şi ramurii vinicole a Moldovei, Combinatul «Cricova» a fost declarat oficial «obiect al patrimoniului naţional şi cultural al Moldovei» şi distins cu cea mai înaltă decoraţie de stat – «Ordinul Republicii».
 
 
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus
Sfaturi pentru turişti:
haine uşoare (temperatura 12-14ºС şi umiditatea 85–95%)
încălţăminte şi haine comode
aparat de fotografiat 

Partenerii nostrii