Мilestii Мici
- Combinatul de Vinuri «Cricova»
- Vanaria Purcari
- Chateau Vartely
- Basvinex SA
- Vinaria Bardar
- Fabrica de vin Cojusna
- Fabrica de vinuri "Vinuri Ialoveni”
Distanţa de la Chişinău: 15 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 30-40 min
Durata excursiei: 1,5-2 ore
De-a lungul istoriei creării şi devenirii Întreprinderii de Stat Combinatul de Vinuri de Calitate "Mileştii Mici" pentru îmbunătăţirea şi elaborarea produselor vinicole de elită, s-au îmbinat armonios principalele tei componente: materia primă de înaltă calitate pentru producerea vinurilor de soi, butoaiele de stejar performante pentru maturarea acestora şi condiţiile optime pentru conferirea vinurilor calităţilor nobile.
Satul Mileştii Mici este unul din cele mai vechi sate Moldoveneşti, fapt confirmat de scrierile vechi din letopiseţe şi cronici. Cercetătorii arheologiei satului Mileştii Mici au găsit aici rămăşiţe ale aşezărilor din diferite epoci şi culturi, începînd cu mileniul X-XI î.e.n. Stareţul bisericii «Sfîntului Nicolae», din Мileştii Мici ,fondată în 1870 – Protoiereul Emanuil Brihuneţ, a găsit în manuscrise vechi informaţii despre sat, care datează din 30 martie 1528.
Î.S. Combinatul de Vinuri de Calitate "Mileştii Mici" a fost creată în 1969, ca obiect pentru păstrarea şi maturarea vinurilor de calitate înaltă şi în acele timpurii era reprezentată de o singură secţie pentru maturarea vinurilor. Cantităţile nu prea mari de vin (nu mai mult de 100 mii dal), pregătite la uzinele de prelucrare primară a strugurilor, erau păstrate în butoaie de stejar şi cisterne emailate, în beciurile de vinuri reci şi tăcute. Vinurile de soi rezultate au primit aprobarea cunoscătorilor şi succesul bine meritat la consumatori.
De-a lungul anilor, întreprinderea şi-a schimbat denumirea şi statutul. În prezent este o întreprindere de stat specializată în producerea, păstrarea şi comercializarea băuturilor alcoolice . Calităţile acestora uimesc cunoscătorii prin perfecţiunea lor înţeleaptă, ceea ce influenţează benefic asupra imaginii vinurilor moldoveneşti în general. Potenţialul de producere a întreprinderii se perfecţionează în permanenţă. An de an specialiştii Î.S. Combinatul de Vinuri de Calitate "Mileştii Mici" selectează cele mai bune vinuri din Moldova şi lucrînd cu ele, le desăvîrşesc calităţile şi proprietăţile.
Î.S. Combinatul de Vinuri de Calitate "Mileştii Mici" dispune de cea mai mare colecţie de vinuri naturale din lume. Aici se păstrează vinurile, care au fot create de renumiţii vinificatori moldoveni timp de jumătate secol. Numărul acestora depăşeşte 2 milioane de sticle.
Vizitînd «Colecţia de aur » te cuprinde un sentiment adînc de recunoştinţă faţă de cîteva generaţii de vinificatori care au putut transmite aroma unică a timpului din secolele trecute în secolul nostru.
Adevăraţii cunoscători ai vinurilor de colecţie au un sentiment reverenţios faţă de vinurile de la Mileştii Mici – în «Colecţia de Aur » puteţi găsi vinuri rare, care sunt imposibil de găsit în enotecile altor întreprinderi vinicole. La acestea sunt atribuite rafinatele vinuri albe «Milestcoie» - din 1986 şi «Dnestrovskoie» - din 1984 şi 1986, viguroasele vinuri roşii – «Cabernet», «Codru» şi «Negru de Purcari» din 1986 sau delicatele vinuri de desert – «Trandafirul Moldovei», «Gratiesti», «Auriu» din acelaşi an de maturare.
După ce au făcut cunoştinţă cu frumuseţile subterane şi «Colecţia de Aur», oaspeţii sunt invitaţi în fastuoasele săli de degustare. Vara ele bucură vizitatorii cu răcoarea beciului, iar iarna cu căldura focului ce arde într-un imens cămin, şi în toate anotimpurile cu o originală amenajare. Apa, piatra, lemnul – sunt cele trei elemente ale naturii care dictează stilul ansamblului arhitectural renumit în toată lumea. Acestea se completează reciproc şi se armonizează de minune cu vinurile, prezentate spre degustare, deoarece designul este executat într-o gamă caldă aurie.
Cascadele de apă albăstrie-cristalină, care ţîşneşc din havuzul deasupra frontonului din faţa intrării, sunt asociate cu străvechea marea Sarmatică, care acoperea Moldova milioane de ani în înaintea erei noastre. Prin labirinturile subsolurilor din Mileştii Mici vă puteţi deplasa repede ca vîntul cu maşina.
Dar este mult mai interesant să faceţi o plimbare pe jos, pe străzile vinurilor - Cabernet, Aligote, Feteasca, examinînd atent pereţii monolitici din rocă de scoici, budanele enorme de stejar, care emană o aromă încîntătoare de vinuri, felinarele străvechi şi izvoarele naturale în piatră.
Dar nu vă recomandăm să vă avîntaţi prea mult: lungimea totală a galeriilor este de mai mult de 200 kilometri (dinte care 55 sunt asimilate). Adîncimea minelor variază de la 30 pînă la 85 de metri. Budanele enorme, confecţionate din stejar de Crimeea şi de Krasnodar de dimensiuni solide (de la 600 pînă la 2000 dal) inspiră un respect involuntar, cu atît mai mult că în acelaşi timp în acestea pot fi păstrate mai mult de 6,5 milioane dal de vin. Vitrina, ce aminteşte un pocal cu vin efervescent, bule căruia se avîntă prietenos şi vesel în sus, creează instantaneu lanţuri asociative plăcute cu excelentele vinuri spumante.
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus
Sfaturi pentru turişti:
haine uşoare (temperatura 12-14ºС şi umiditatea 85–95%)
încălţăminte şi haine comode
aparat de fotografiat