Fabrica de vin Cojusna
- Combinatul de Vinuri «Cricova»
- Vanaria Purcari
- Chateau Vartely
- Мilestii Мici
- Basvinex SA
- Vinaria Bardar
- Fabrica de vinuri "Vinuri Ialoveni”
Distanţa de la Chişinău: 15 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 30-40 min
Durata excursiei:1,5-2 ore
Vizite: SA «Fabrica de vin Cojuşna»
Istoria cultivării viţei de vie pe pămînt numără mai mult de 7 mii ani. Masivele de podgorii fără margini – sunt principalul indiciu al peisajului moldovenesc. Rîndurile drepte cu cîrlionţi verzi pe piloni albi de spaliere aleargă departe spre orizont şi se caţără pe colinele înalte. Pămîntul rodnic, soarele darnic şi mîinile lucrătoare cresc şi răsfaţă viţa de vie, iar acesta în fiecare toamnă dăruieşte oamenilor roade îmbelşugate de struguri cu bobiţe suculente chihlimbarii şi rubinii turnate de soare.
În anul 1908 în satul moldovenesc Cojuşna a fost creată o fabrică de vinuri, care producea vinuri în exclusivitate conform tehnologiilor franceze, aici se aflau atelierele de altoire şi cultivare a puieţilor franţuzeşti de viţă de vie.
Întreprinderea SA «Fabrica de vin Cojuşna» a Republicii Moldova se află în satul Cojuşna, raionul Străşeni. Satul se află la 15 kilometri de capitală – oraşul Chişinău şi este considerat una din perlele vinicole ale Republicii. Acest lucru este favorizat de faptul că, întreprinderea este amplasată în zona centrală a ţării sau în zona renumitelor păduri a Moldovei (zona Codrilor), care creează condiţii unice pentru cultivarea soiurilor de struguri de înaltă calitate şi producerea renumitelor vinuri moldoveneşti.
În prezent ei produc mai mult de 10 denumiri a celor mai cunoscute vinuri, şi calitatea producţiei rămîne întotdeauna excelentă.
Una din cele trei cele mai interesante colecţii de vinuri a Moldovei se află în galeriile subterane ale "Cojuşnei".
În subsol, de-a lungul a 6 culoare şi o adîncime de 7 metri în caze se păstrează vinurile de colecţie. Fiecare culoar are denumirea sa – CABERNET, DE COMRAT, PORTWEIN, AURIU, ROMĂNEŞTI, MARSALA, JEREZ ş.a. În prezent aici se păstrează aproximativ 250 000 sticle de vinuri de colecţie. Un interes sporit prezintă vinurile de colecţie de desert. Jerez tare (20% alc. , 3% zah. ) recolta 1979 , butilat în 1982, Marsala 1978 (19% alc., 7% zah. ), pusă la maturare în 1982, muscat alb din 1978 г. (16% alc. , 16% zah. ), pus la maturare în 1982. Aceste vinuri impresionează şi prin culoarea frumoasă chihlimbariu-închisă, şi prin buchetul maturizat în sticlă excelent format, şi prin gustul plăcut dulciu.
Perlele adevărate, care încoronează arta meşterilor din Cojuşna – vinurile Dumbrava din Cojuşna şi Cojuşna – sunt demne de cele mai înalte aprecieri ale cunoscătorilor.
Aceste vinuri vă vor fi oferite spre degustare în sălile de degustare "Sala de Piatră" şi "Sala europeană albă" ale întreprinderii, unde veţi fi invitaţi cordial de gazde. Sălile de degustare din subsolurile «CHATEAU COJUŞNA» sunt un fel de maşini ale timpului, deoarece degustarea are loc «în epoca medievală », unde în liniştea subsolurilor palatelor veţi putea trece la “tu” cu vinurile propuse.
Dacă vă este pe plac coloritul naţional, veţi putea să vă instalaţi plăcut în sala "De Piatră", amenajat de meşterii populari în stilul naţional (cu o capacitate de 50 persoane), dacă vă place confortul modern – atunci, veţi putea savura degustarea în "Sala europeană albă" (cu o capacitate de 55 persoane).
Şi vă veţi convinge, cum vinificatorii moldoveni pot păstra tradiţiile şi crea ceva inedit.
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus
Sfaturi pentru turişti:
haine uşoare (temperatura 12-14ºС şi umiditatea 85–95%)
încălţăminte şi haine comode
aparat de fotografiat