Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Ţîpova
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăţ
- Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Hîrjauca
- Mănăstirea Rupestră „Înălţarea Domnului” din Japca
- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni
- Mănăstirea Naşterii Sfintei Maicii Domnului din Curchi
- Complexul monastic „Căpriana”
- Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului, Noul-Neamţ
- Complexul monahal „ RUDI”
- Complexul monastic „Saharna”
- Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe din Suruceni
- Complexul monastic „Hîncu”
Distanţa de la Chişinău: 100 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 2 ore
Durata excursiei: 9 ore
Ţîpova este un sat situat la 100 km spre nord de Chişinău. Ţîpova este renumit pentru natura sa fermecătoare şi cele mai mari mănăstiri rupestre din Moldova şi din Europa de Est.
Mănăstirea a fost întemeiată în secolul VI î.e.n. Apoi, pentru o lungă perioadă de timp mănăstirea nu a fost folosită, dar în 1756 aceasta a fost redeschisă. În acele timpuri spre mănăstire duceau mai multe cărărui înguste. Astfel, călugării erau în siguranţă de duşmani. Mai târziu, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, atunci când ameninţarea incursiunilor dispare, apar cărări mai largi. În acelaşi timp au fost lărgite chiliile şi a fost construită o biserică. În perioada sovietica mănăstirea a fost închisă. Acesta a rămas din nou pustie şi a fost chiar distrusă. Totuşi în 1975 mănăstirea a început să fie protejată de stat şi în 1994, aici a repornit viaţa monahală. În prezent mănăstirea rupestră Ţîpova este destul de confortabil amenajată în comparaţie cu alte mănăstiri rupestre din Moldova.
Există o legendă care spune că cel mai mare domnitor din istoria Moldovei, Ştefan cel Mare şi soţia sa Maria Voichiţa s-au cununat în această mănăstire.
Pe lîngă mănăstirile rupestre, Ţîpova atrage vizitatorii prin natura sa. Dealurile sunt acoperite cu păduri unde puteţi găsi cărări înguste. Pe aici, de asemenea, curge râul Nistru şi un mic pîrău Ţîpova, care face unele cascade pe drum. Aici puteţi să vă plimbaţi, să admiraţi liniştea Nistrului, să vă bucuraţi de zgomotul cascadelor ...
Conform unei altei legende poetul mitologic Orfeu a petrecut aici ultimii săi ani, el a admirat natură locală ... El a fost îngropat lângă una dintre cascade. Arheologii au găsit un sicriu de piatră. Se consideră că anume acesta şi este acel sicriu în care a fost îngropat Orfeu.
Mănăstirea Ţîpova este deschisă pentru vizitatori în fiecare zi. De aceea nimic nu vă împiedică să veniţi aici şi să vă petreceţi timpul în acest loc liniştit şi splendid…
Sfaturi pentru turişti
• încălţăminte şi haine comode
• acoperămînt pentru cap pentru protejarea împotriva razelor solare
• aparat de fotografiat
• pentru femei este de dorit îmbrăcăminte care să acopere umerii şi fustă mai jos de genunchi
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus