Complexul monahal „ RUDI”

Distanţa de la Chişinău: 220 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 3 ore
Durata excursiei:  10 ore

Vizite: Complexul monahal „ RUDI”

Situată în mijlocul rezervaţiei Rudi - Arioneşti, între păduri şi un râuşor cu apă limpede - Bulboaca (un afluent al Nistrului), mănăstirea de la Rudi se deosebeşte printr-un farmec aparte. Simplitatea, bunătatea şi adevărata credinţă este resimţită la fiecare pas. În defileurile, lungi de kilometri, veţi vedea peisaje de neuitat şi numeroase rîuleţe, ce îşi fac drum peste pietre spre apa mare. Complexul monastic „RUDI” este situat pe terasa defileului numit «Harpa eoliană». Inscripţiile care s-au păstrat în Biserica Sfînta Treime afirmă că acesta a fost fondată în 1777 pe terenurile boierilor locali, fraţii Rudi, din banii unui negustor din Podolsk. În ciuda faptului că datele fondării indică sfârşitul secolului al XVIII-lea, formele acesteia nu poartă amprenta stilului gotic. Mănăstirea a fost construită într-o formă absolut pură, într-un stil, caracteristic clădirilor religioase din Moldova, ale secolului al XV-lea.
Localnicii atribuie apariţia Bisericii Sfânta Treime şi mănăstirii Rudi izvorului aflat în apropiere, apă căruia, spun ei, face minuni. Aici veneau de pretutindeni oameni, pentru a-şi vindeca corpul, şi anume în acest loc s-a decis construirea unui templu pentru curăţarea spiritului.
În 1828, călugării care locuiau aici sunt mutaţi la mănăstirea din Călărăşăuca, în locul lor au venit măicuţele de la mănăstirea Sărătura, judeţul Hotin, la care (conform documentelor care s-au păstrat pînă astăzi) au trecut «multe terenuri arabile, păşuni vaste, grădini, vii, care se întindeau de la mănăstire şi pînă la Nistru, şi o pădure». 
Schimbarea a avut loc la iniţiativa fraţilor Andronache şi Teodor Rudi, despre care în scrieri se spune "că aceştia au fost fericiţii fondatori ai mănăstirii". Conform legendei, după moarte trupurile lor au fost zidite în zidul de pe partea stângă de la intrarea în biserică.
Cu toate acestea, mulţi ani mai târziu, după ce în mănăstire au fost mutate maicile, pe la 1835, moşia fraţilor a fost ocupată cu forţa de un anume Mihail Bobus, căruia i-au plăcut pămînturile mănăstirii. Aici au venit să trăiască rudele şi apropiaţii lui Bobus, ca şi el - oameni fără frică de Dumnezeu. Maicile, una după alta, au fost nevoite să se mute în alte mănăstiri, iar în 1846, mănăstirea a fost oficial închisă. Se spune că locuitorii l-au blestemat pe noul stăpîn al moşiei, şi la scurt timp a murit fiica sa, iar apoi s-au îmbolnăvit şi toate rudele acestuia.
În perioada sovietică, pe teritoriul mănăstirii s-a aflat un orfelinat de copii, în 1992, complexul a fost din nou transferat bisericii, iar acum acolo activează o mănăstire de călugăriţe.
Locuri de interes din împrejurimi:
Aproximativ la un kilometru de la Mănăstirea mai există cîteva structuri de interes pentru turişti. În special, sunt cele două cetăţi antice, aşa-numita „Farfurie turcească”, ce reprezintă o înălţare cu un diametru de aproximativ 70 m înconjurată de un şanţ, şi „Germinariul”. Potrivit arheologilor, în secolele V - IX aici a fost o aşezare slavă. În plus, în apropierea satului Rudi se află o peşteră de şaptezeci de metri care a fost o dată locuită, şi care poate de asemenea, prezenta un interes pentru vizitatori.
Sfaturi pentru turişti 
• încălţăminte şi haine comode 
• acoperămînt pentru cap pentru protejarea împotriva razelor solare 
• aparat de fotografiat 
• pentru femei este obligatoriu îmbrăcăminte care să acopere umerii şi fustă mai jos de genunchi 
 
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus

Partenerii nostrii