Complexul monastic „Saharna”
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăţ
- Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Hîrjauca
- Mănăstirea Rupestră „Înălţarea Domnului” din Japca
- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni
- Mănăstirea Naşterii Sfintei Maicii Domnului din Curchi
- Complexul monastic „Căpriana”
- Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului, Noul-Neamţ
- Complexul monahal „ RUDI”
- Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe din Suruceni
- Complexul monastic „Hîncu”
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Ţîpova
Distanţa de la Chişinău: 110 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 1,5-2 ore
Durata excursiei: 10 ore
Saharna – un sătuc, situat pe malul Nistrului care are aproximativ jumătate de secol (prima atestare documentară fiind datată cu 24 ianuarie 1495). De atunci acesta a crescut şi s-a extins pe cîteva coline, transformîndu-se în Saharna Nouă. Pe malul drept al Nistrului în satul Saharna se află mănăstirea "Sfînta Treime".
Complexul monastic Saharna este pe drept recunoscut ca unul din cele mai mari centre de pelerinaj din Moldova, locul unde a luat naştere creştinismul timpuriu. Mănăstirea este situată la 110 km nord de Chişinău, în apropierea satului Saharna. Acesta este amplasat într-un defileu îngust şi adînc, pe malul unui rîu de munte, care se scurge în Nistru şi este considerat unul din cele mai bune exemple de construcţie în condiţii de relief complicat. În complexul monastic sunt incluse două biserici – cea de iarnă „Adormirea Maicii Domnului” şi cea de vară „Sfînta Treime”, casa stareţului, sufrageria cu bucătărie şi brutărie, şi aripa cu chilii. Toate cele menţionate sunt pitoresc amplasate pe trei terase, ce se înalţă una deasupra celeilalte.
Mănăstirea a fost întemeiată în 1777 de schimonahul Vartolomeu Ciungu pe locul vechiului schit, care a apărut în secolele XVI - XVII. Există o legendă, conform căreia schitul a fost construit pe locul unde unuia dintre călugări i s-a ivit pe stîncă Chipul Maicii Domnului Strălucind. Ajungînd pînă la stînca care strălucea, călugărul a văzut în piatră o urmă a unui picior gol, ceea ce a fost perceput de acesta ca sfinţenie a acelui loc, şi după ceva timp în apropierea stîncii a fost întemeiat schitul. Mai tîrziu pe lîngă acesta au fost ridicate şi alte construcţii, în mare parte din lemn şi doar în secolul XIX, după transformarea schitului în mănăstire, acestea au fost înlocuite cu construcţii din piatră.
Urma Sfinte Fecioare s-a păstrat în stîncă şi este considerată unul cele mai importante locuri de interes ale Saharnei. Mai mult, în mănăstire se păstrează moaştele Sf. Macarie, unicul lucru sfînt de acest fel din Moldova.
Pe timpul uniunii sovietice mănăstirea şi pădurile înconjurătoare erau zonă de rezervaţie, dar în 1991 acestea au fost restituite autorităţilor bisericeşti şi sunt gata să primească pelerini.
Rîuleţul Saharna, pe malul căruia se află mănăstirea şi numeroasele rîuleţele care se scurg în acesta formează 22 cascade, datorită cărora Saharna este o oarecare Mecca turistică a Moldovei.
Sfaturi pentru turişti
• încălţăminte şi haine comode
• acoperămînt pentru cap pentru protejarea împotriva razelor solare
• pentru femei este obligatoriu îmbrăcăminte care să acopere umerii şi fustă mai jos de genunchi
• aparat de fotografiat
• pentru doritorii de a se scălda în izvorul tămăduitor veţi ave nevoie de haine curate
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus