Complexul monastic „Hîncu”
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăţ
- Mănăstirea „Înălţarea Domnului” din Hîrjauca
- Mănăstirea Rupestră „Înălţarea Domnului” din Japca
- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni
- Mănăstirea Naşterii Sfintei Maicii Domnului din Curchi
- Complexul monastic „Căpriana”
- Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului, Noul-Neamţ
- Complexul monahal „ RUDI”
- Complexul monastic „Saharna”
- Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe din Suruceni
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Ţîpova
Distanţa de la Chişinău: 55 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 1-1,5 ore
Durata excursiei: 4 ore
Mănăstirea de călugăriţe "Hîncu" - una dintre cele mai vizitate şi una dintre cele mai amenajate mănăstiri din Moldova, este situată la 55 km vest de Chişinău. Mănăstirea a fost ctitorită de marele serdar Mihalcea Hâncu, la cererea fiicei sale, unde aceasta a depus jurămîntul şi s-a călugărit cu numele de Parascheva. În jurul mănăstirii există numeroase izvoare, unul dintre care se deosebeşte printr-un nivel ridicat de mineralizare.
Mănăstirea este situată pe rîul Cogîlnic, la 70 km de capitala republicii, într-o vale, printre dealuri şi este înconjurată de o pădure seculară.
Fondată în anul 1678, din secolul al XVII-lea mănăstirea devine una dintre cele mai bogate mănăstiri din sudul Moldovei.
Fluxul de credincioşi şi enoriaşi în această biserică creşte în ziua onomastică a Sfintei Parascheva, sărbătorită conform calendarului bisericii pe 27 octombrie.
Multe greutăţi a îndurat de-a lungul timpului mănăstirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Invaziile nesfîrşite ale tătarilor îngrozeau pelerini iată de ce, pentru o lungă perioada de timp, mănăstirea a rămas pustie. În anul 1835 a fost ridicată o biserică de piatră de vară în stil rus-bizantin, iar în 1841 a fost ridicat şi un templu de iarnă. Trecînd prin toate greutăţile şi dificultăţile, mănăstirea a continuat să stea ca un simbol al indisolubilităţii credinţei ortodoxe. Dar în 1956 a fost din nou închisă, deja de puterea sovietică: pe teritoriul mănăstirii a fost instalat sanatoriul Ministerului Sănătăţii. În 1990, mănăstirea redevine activă.
În prezent mănăstirea Hîncu este considerată unul dintre cele mai vizitate site-uri religioase a poporului moldovenesc, şi una dintre cele mai importante mănăstiri ale Republicii Moldova. În jurul mănăstirii curg numeroase izvoare, apa cărora se deosebeşte printr-un nivel ridicat de mineralizare
Sfaturi pentru turişti
• încălţăminte şi haine comode
• pentru femei este de dorit îmbrăcăminte care să acopere umerii şi fustă mai jos de genunchi
• acoperămînt pentru cap pentru protejarea împotriva razelor solare
• aparat de fotografiat
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus