Mănăstirea Naşterii Sfintei Maicii Domnului din Curchi

Distanţa de la Chişinău: 45 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 45-60 min
Durata excursiei: 6 ore

Vizite: Mănăstirea Naşterii Sfintei Maicii Domnului, Curchi
Mănăstirea de călugări din Curchi este situată într-o zonă pitorească în apropierea satului Buzeşti, la 14 km de Orhei şi înconjurată de o natură bogată.
Mănăstirea Naşterii Sfintei Maicii Domnului a fost fondată în timpul domniei lui Ştefan cel Mare şi este situată în raionul Orhei. Prima biserică ridicată pe acest teritoriu a fost biserica din piatră "Naşterea Maicii Domnului", care se deosebeşte printr-o frumoasă clopotniţă şi a fost numită biserica de vară. Mai târziu, lângă chiliile stareţului, a fost construită biserica de iarnă "Sfîntul Dumitru". Curtea şi clădirea mănăstirii au fost organizate sub forma a două terase, care erau înconjurate de munţi abrupţi. În interior se găsea o livadă, un lac, o piscină, şi cimitirul mănăstirii. În stilul arhitectural al bisericii "Naşterea Maicii Domnului" se simte influenţa barocului rus.
Fondatorul primei comunităţii monahale - Iordache Curchi, a construit în aceste locuri pe propriul teren o biserică de lemn, numită în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie. Există o legendă conform căreia, în această parte a Codrilor mult timp au jefuit o ceată de tîlhari, liderul cărora era Iordache Curchi. Într-o seară tîlharii au văzut pe drum un bărbat şi o femeie. Ei i-au atacat şi i-au ucis pe amîndoi, dar atunci când au început să caute cadavrele, căpetenia şi-a recunoscut în cei morţi propriii părinţi. Atunci Iordache s-a pocăit, a fondat o mănăstire şi s-a călugărit, iar o parte din tîlhari i-au urmat exemplul.
Complexul monastic din Curchi se află în una din cele mai pitoreşti localităţi din centrul Moldovei, în vecinătatea satului Buzeşti. Conform legendei, mănăstirea a fost întemeiată în anul 1765 de către Iordanie Curchi, un localnic, care împreună cu fratele său Mihai şi familia preotului din Buzeşti a fugit de invazia tătarilor. Când Iordanie a decis să se întoarcă în satul său, văduva preotului l-a convins să-i ia copiii cu el. Curchi n-a reuşit să-i ferească de tătari şi peste câţiva ani, mustrat de conştiinţă, a înfiinţat o mănăstire în locul în care a părăsit orfanii.
Ansamblul mănăstirii a apărut în 1773. Teritoriul mănăstirii, care constă din două terase, de sus şi de jos, este înconjurat de un zid de piatră, cu turnuri în colţuri, iar de-a lungul perimetrului sunt construite clădiri cu chiliile călugărilor, camerele stareţului şi alte acareturi. Pe terasa inferioară este amplasat un bazin-eleşteu din piatră.
Templul Naşterea Maicii Domnului a fost construit în 1880. Octogonal în plan, este înconjurat de un altar proeminent, şi pridvoare pe principalele axe şi mici capele pe diagonală. Partea centrală este acoperită de cupola pe un tambur mare circular. Iniţial, cele patru capete se terminau cu turnuleţe, din care s-au păstrat doar cele două din parte de vest. Volumul disecat al templului, ordinul toscan original executat, pervazurile ferestrelor cu frontoane sferice, turnuleţele, pilaştrii cuplaţi ai tamburului cupolei, pun biserica în rînd cu unele dintre cele mai bune şi originale lucrări ale clasicismului, în care s-au păstrat tehnici de stil baroc. Biserica de iarnă a fost construita la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Conform planului ea constă dintr-un altar semicircular, un naos dreptunghiular şi o curte pătrată. Naosul este acoperit de o cupolă pe un tambur de lumină rotund, iar porticul şi altarul – de bolţi. Interiorul este luminos şi maiestuos datorită spaţiului înalt şi deschis al naosului. Această biserică este un monument de stil neo-bizantin.
La sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX au fost construite camerele stareţului cu biserica de iarnă, chiliile călugărilor şi ograda cu un turn deasupra porţii.
 
Pe lângă aceasta, în componenţa ansamblului monastic arhitectural intră nouă blocuri de chelii şi încăperi ale stareţilor, construite la începutul sec. XX, o grădină şi un bazin de piatră. Anterior, pe lângă mănăstire funcţiona un hotel, o şcoală şi un orfelinat. 
În 1943, au existat încercări de a recrea pictura şi cupolele. Până în prezent au fost restaurate doar trei clopote: principalul şi încă două de dimensiuni mai mici, deasupra intrării în templu. În 1958-2002 mănăstirea a fost închisă, iar teritoriul său a fost dat pentru crearea unui spital de psihiatrie şi unei secţia de narcologie.
În 1995, Curchi a devenit din nou mănăstire de călugări activă şi a fost deschisă pentru vizite.
 
Locuri de interes din împrejurimi:
• Complexul muzeistic în aer liber Orheiul Vechi 
• Muzeul literar al lui Donici 
 
Sfaturi pentru turişti:
• încălţăminte şi haine comode 
• acoperămînt pentru cap pentru protejarea împotriva razelor solare 
• aparat de fotografiat
• pentru femei este obligatoriu îmbrăcăminte care să acopere umerii şi fustă mai jos de genunchi 
 
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus
 

Partenerii nostrii