Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe din Suruceni

Distanţa de la Chişinău: 25 km
Perioada de timp pînă la locul excursiei: 30-40 min
Durata excursiei: 3 ore

Mănăstirea Sf. Gheorghe a început de la un schit pentru călugări, cu peste 200 de ani în urmă, şi îşi continuă viaţa modernă ca o mănăstire de maici. Astăzi mănăstirea este una dintre cele mai renumite din Moldova.

Istoria sa a început în 1785 cu un mic schit, unde trăiau ca pustnici religioşi cîţiva călugări. Statutul schitului a fost schimbat de ieromonahul muntenegrean Iosif, care a propus fondarea unei mănăstiri pe locul acestuia. Iosif a şi devenit primul stareţ-egumen a mănăstirii de călugări din Suruceni.
Primul ctitor a mănăstirii, a devenit boierul Casian, ce provine dintr-o veche familie basarabeană - Suruceanu. Noua mănăstire a fost amplasată pe terenurile din proprietatea sa, nu departe de moşia sa - astăzi satul Suruceni, la 19 kilometri de Chişinău.
 
Prima mănăstire de călugări din Suruceni  a fost închisă la 03 iulie 1959.
Astăzi, viaţa mănăstirii este reprezentată de 19 maici: Mănăstirea din Suruceni în a doua sa naştere – este o mănăstire de maici. Viaţa de acolo este conform felului călugăresc ascetică şi ordonată: Prima slujbă începe la ora 6, ultima la 9 seara. Şi tot timpul se citeşte Psaltirea.
 
Viaţa mănăstirii astăzi este reprezentată şi de pelerini. Aici se află moaştele a trei sfinţi, iar atingerea de acestea vindecă de unele afecţiuni fizice. Aceasta fac parte dintre cele mai vechi moaşte, existente în regiunea Dunării pe lîngă Marea Neagră, ale creştinilor sfinţi care au fost executaţi în anul 290 pentru devotamentul faţă de credinţă – presterul Epictet şi asociatul său Astion. 
 
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea Antipa din Valaam a dăruit mănăstirii o icoană cu moaştele Sfântului Serafim, care se află acum în Catedrala principală, iar în 2000 în mănăstirea din Suruceni au fost aduse moaştele lui Antipa, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi canonizaţi de bisericile ortodoxe Română, Moldovenească şi Rusă. Ţărîna sa se află în Mănăstirea din Valaam, şi acolo este numit Antipa din Moldova.
 
Sfaturi pentru turişti 
• încălţăminte şi haine comode 
• acoperămînt pentru cap pentru protejarea împotriva razelor solare 
• aparat de fotografiat 
• pentru femei este obligatoriu îmbrăcăminte care să acopere umerii şi fustă mai jos de genunchi 
 
Serviciile ghidului: rusă, română, engleză, germană
Servicii de transport: Minivan, Minibus, Autobus

Partenerii nostrii